Bayaran Bulanan Penapis Air Coway

Okay untuk pengetahuan pengguna-pengguna diluar sana, coway ni memang ada buat bayaran bulanan yang kita panggil “sewa-beli”. So sewa beli ni bermaksud pengguna ada hak untuk pilih nak sewa beli atau sewa sahaja manalah tahu satu hari nanti bertukar fikiran kan?

Okay bayaran bulanan penapis air coway ni bermula serendah RM66 hingga RM190 sebulan. Sebab selalunya ada yang suka ambil model yang tiada suhu panas dan sejuk, ada yang suka penapis air coway yang siap sekali dengan ais batu, ada yang model mineral dan juga model air alkali.

Tempoh Sewa Beli

Okay ramai yang tak berapa jelas kenapa ada tempoh sewa beli yang coway buat dengan pelanggan sepertimana bank buat untuk kita beli kereta. Cuma coway ni sangatlah berbeza.

Sebenarnya pelanggan berhak untuk tahu pasal minimum dan maksimum kontrak yang disediakan oleh coway. Tapi bila sebut pasal kontrak, ramai betul yang takut. Tapi bila beli kereta orang tak berapa nak takut masa tandatangan perjanjian beli kereta.

Kontrak Coway

Sebenarnya coway ada minimum kontrak iaitu selama 36 bulan. Kemudia bila melepasi minimum kontrak 36 bulan, pelanggan bebas untuk pilih. Selalunya hayyad bagi 2 pilihan pada pelanggan.

1. Terminate (tak menggunakan coway lagi dan pulang kembali produk kepada coway)

2. Sambung pakai lagi 24 bulan dan terus jadi hak milik pengguna dimana lebih 96.43% akan ambil pilihan kedua ni.

Pulangan awal sebelum cukup tarikh minimum kontrak

Soalan ni memang “soalan favorite” pengguna bila berjumpa di kaunter booth, kaunter submission malahan di online. Tak terkecuali juga bila agent coway lama mereka dah hilangkan diri.

Okay tak seperti syarikat penapis air yang lain, coway masih lagi berperikemanusiaan macam sifat seorang manusia. Jika pengguna yang tak mahu gunakan coway, mereka boleh request untuk buat termination produk dan sudah semestinya ada penalti akan dikenakan.

Tetapi, penalti yang dikenakan oleh coway adalah bertujuan untuk mengelakkan dari syarikat dari kerugian. Bayangkan penapis air yang digunakan dirumah anda tidak boleh dikitar semula, jadi pihak coway malaysia akan mengambil kos tertentu pula untuk melupuskan produk yang direturn kembali.

Cara kiraan penalti yang akan dikenankan :

Contoh dah guna 24 bulan,
minimum kontrak 36 bulan.

36 bulan – 24 bulan = 12 bulan.

Bayaran bulanan produk penapis air coway kita ialah RM85 sebulan.

12 bulan x RM85 = RM1020 jumlah penalti yang seharusnya dibayar oleh pengguna. Tetapi, coway masih ada budi bicara. Jadi coway beri kelonggaran 50% dari harga RM1020 tadi. Jumlah penalti yang dikenakan hanyalah
RM610 berbanding harga tadi.

Kalau penapis air brand lain diluar sana, selalunya yang hayyad dapat feedback dari mereka, kena bayar harga penuh mesin barulah dapat return produk mereka tadi. Kalau contoh 5 tahun, terpaksalah pakai 5 tahun walaupun harga bulanan agak sedikit murah berbanding coway.

Tapi kalau tak tahu cara bezakan penapis air coway dan penapis air lain, boleh terus tengok kat sini kenapa harga coway lain dari penapis air yang lain. [Kenapa Coway Mahal?]


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge